Welke rouwbloemen kiest u en wat is de betekenis ervan?

 • Geplaatst op
 • Door Anne
 • Geplaatst in rouwbloemen
Welke rouwbloemen kiest u en wat is de betekenis ervan?

Bent u op zoek naar de betekenis van bloemen en haar kleuren? Lees de blog voor meer informatie over rouwbloemen en de betekenis ervan.

Het kopen van een rouwboeket is (gelukkig) niet iets wat we dagelijks doen. Vroeg of laat komen we hier echter allemaal wel eens voor te staan. In dat geval wilt u wellicht uw steun en liefde betuigen met een mooi rouwboeket. Het samenstellen van een dergelijk boeket kan echter best lastig zijn. Want waar let u op? Welke bloemen kiest u, en wat betekenen de bloemen? Wij helpen u graag op weg.

Betekenisvolle bloemen

U kunt kiezen voor bloemen in verschillende vormen, maten en kleuren. Onze lokale bloemisten raden de volgende bloemen aan:

Roos: Rozen zijn de bloemen die het vaakst worden neergelegd op een graf of een kist van een overledene. We zien de roos het vaakst in het rood, de kleur van de liefde. Toch zijn rozen er in allerlei kleuren, zoals bijvoorbeeld wit en oranje.

Gerbera: Gerbera´s staan symbool voor waardering, oprechtheid en vriendschap. De gerbera is de perfecte bloem voor het onderstrepen van een vriendschap.

Orchidee: Orchideeën staan ook wel bekend als de vruchtbaarheidsplant. De bloem heeft meerdere symbolen: elegantie, zuivere vriendschap, vrouwelijkheid en verbondenheid. 

Anjer: Anjers worden ook wel de ´godsbloem´ genoemd. De bloem wordt geassocieerd met Maria, de moeder van Jezus. 

Chrysant: Chrysanten staan symbool voor geluk, gezondheid, energie en vriendschap. Chrysanten zijn bloemen die vaak worden verwerkt in rouwboeketten, maar meestal zijn ze dan wit: witte chrysanten dienen namelijk als een teken van rouw.

Freesia: Freesia bloemen staan symbool voor onvoorwaardelijke liefde, eerbaarheid of gedeelde vreugde.

Lelie: Lelies zijn prachtige bloemen, welke symbool staan voor reinheid, liefde, vrouwelijkheid, zuiverheid en geluk. Lelies zijn er in allerlei kleuren. Witte lelies worden vooral op begrafenissen gebruikt. Dat is geen toeval, want de witte lelie staat voor licht en hoop (leven in het hiernamaals).

Alstroemeria: Alstroemerias zijn bijzondere bloemen. De bloem van de alstroemeria bestaat namelijk uit drie keer drie bloemblaadjes, en elk daarvan heeft een eigen betekenis: medeleven, geduld, begrip, humor, daadkracht en respect. Deze betekenissen samen staan symbool voor een langdurige vriendschap.

Lisianthus: Lisianthus bloemen zijn prachtige en veelzijdige bloemen. Deze bloem staat symbool voor waardering en dankbaarheid. 

Waxflower: Waxflower bloemen staan symbool voor geduld en blijvende liefde. 

Bouvardia: Bouvardia bloemen staan symbool voor enthousiasme en veelzijdigheid.

Zonnebloem: Zonnebloemen stralen, net als de zon, warmte en vreugde uit. Vaak wordt de bloem dan ook in verband gebracht met naastenliefde.

Anthurium: Anthurium bloemen staan voor exotische schoonheid.

Kleuren betekenis

Naast de bloem zelf, heeft de kleur van een bloem vaak ook een betekenis. In onderstaand overzicht geven wij u graag uitleg over de betekenis van de verschillende kleuren. Wellicht helpt dit u om een kleur te kiezen wanneer u een boeket gaat uitzoeken.

 • Witte bloemen staan voor puurheid, reinheid, frisheid, zuiverheid, onschuld, maagdelijkheid, volmaaktheid, ongereptheid en rouw.
 • Gele bloemen staan voor energie, licht, vrolijkheid, vreugde, groei, kracht, warmte, zon en een nieuw begin of de lente.
 • Oranje bloemen staan voor plezier, gezelligheid, warmte, vrolijkheid, optimisme en energie.
 • Rode bloemen staan voor liefde, passie, verleiding, romantiek, maar ook daadkracht, luxe en decadentie.
 • Roze bloemen staan voor romantiek, tederheid, liefde, blijdschap, onschuld en geboorte.
 • Paarse bloemen staan voor waardigheid, ernst, spiritualiteit, inspiratie, originaliteit, inventiviteit en passie.
 • Blauwe bloemen staan voor goddelijkheid, macht, eeuwigheid, onschuld, oprechtheid, trouw en rust.
 • Groene bloemen staan voor jong leven, vruchtbaarheid, welvaart en hoop.

Neem contact op

Bij Rouwboeket.nl hebben wij jarenlange ervaring met rouwbloemen. Deze ervaring zetten wij graag in om u verder te helpen. Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt of advies kunt gebruiken over een geschikt condoleanceboeket, sympathieboeket of troostboeket. Heeft u zelf al een mooi boeket uitgekozen? Bekijk dan gerust eens hoe u deze bloemen langer kunt bewaren