Uitvaartbloemen langer bewaren

Uitvaartbloemen langer bewaren

Uitvaartbloemen voor een rouwboeket kiest u zorgvuldig uit. Hierbij wordt er vanzelfsprekend rekening gehouden met de wensen van uw dierbare. Het is zeer begrijpelijk dat u de bloemen van de uitvaart zo lang mogelijk mooi, goed en dichtbij wil houden. Dat is mogelijk wanneer de bloemen behandeld worden met wax. Dit zorgt ervoor dat de bloem in tact blijft en dat mindere plekjes minder snel zichtbaar worden. Wij leggen uit hoe u dit zelf kunt doen en hoe dit proces in zijn werk gaat.

Wat is waxen van bloemen?

Door bloemen te waxen blijven ze langer in tact. Waxen houdt in dat bloemen een paraffine laagje krijgen. Dit laagje moet opdrogen en wordt zo hard als kaarsvet. Het harde beschermlaagje zorgt ervoor dat de roos minder snel vergaat. Ook wanneer de bloem wel vergaat wordt dit minder snel zichtbaar. Ook geeft de paraffine met kleurstof een mooi en bijzonder effect, mits daarvoor wordt gekozen. Er kan natuurlijk ook voor doorzichtige wax worden gekozen, zo wordt er zo min mogelijk verandering aan de uitvaartbloemen bewerkstelligd.

Wat heb je nodig?

  • paraffine A1
  • kleurstof (alleen bij keuze voor kleur)
  • au bain Marie smeltpan.
  • ijzerdraad
  • stevige rozen (of andere bloemen), net of net nog niet in bloei.

Hoe werkt het?

Verwijder de mindere blaadjes van de bloemen. Bind een ijzerdraadje aan het steeltje van de bloem. Smelt de paraffine, doe dit au bain Marie. Voeg eventueel de kleurstof aan de paraffine toe en roer dit goed. Tip: Combineer een andere kleur was met een ander kleur bloem voor een bijzonder effect. Bijvoorbeeld een witte roos met roze paraffine. Laat de gesmolten paraffine enigszins afkoelen tot 50 a 60 graden. Pak daarna een voor een de bloemen. Dompel de bloemen onder in het pannetje met paraffine en zorg dat de wax overal goed kan komen. Stop als de hele bloem goed bedekt is met paraffine. Hang de bloemen ondersteboven op om uit te lekken en te verharden. Zorg dat er iets onder de bloemen ligt zoals een plastic vuilniszak. Zo kunnen vlekken worden voorkomen. Laat de bloemen volledig opdrogen. Wanneer de bloemen opgedroogd zijn, zijn ze klaar. Nu kun je ze een stuk langer bewaren. Stop de bloemen bijvoorbeeld in een mooie vaas of onder een stolp ter herinnering.

Welke bloemen zijn het meest geschikt voor wax?

In principe zijn alle groenmaterialen en bloemen geschikt om te waxen. Zolang het materiaal maar niet te dik is. De meest populaire en eenvoudige bloem om te waxen is een roos. Tevens zijn ook orchideeën, lelies, gerbera's en anjers zeer geschikt. Belangrijk is dus vooral dat de bloemen niet te ver uitgebloeid zijn en stevig genoeg zijn.

Welke rouwbloemen kiezen?

Vind u het een fijn idee om uw dierbare met waxbloemen nog iets langer dichtbij u te houden? Om het voor u zo laagdrempelig en eenvoudig mogelijk te houden kunt u bij het uitkiezen van een rouwboeket hier al rekening mee houden. Naast de wil van uw dierbare kunt u de mogelijkheden meenemen in uw besluit. Wilt u een boeket met bloemen die eenvoudig te waxen zijn? Kies dan voor een rouwboeket, rouwdruppel of rouwkrans met rozen, orchideeën, lelies, gerbera’s of anjers.