Waarom bloemen bij een begrafenis of crematie

Waarom bloemen bij een begrafenis of crematie

Bij een begrafenis of crematie zijn vaak bloemen aanwezig, maar waarom eigenlijk? Bloemen horen bij een uitvaart omdat bloemen een uiting zijn van liefde. Omdat bloemen worden afgestemd aan de overledene, laat het zien dat u aan de overledene denkt. Het biedt troost en toont medeleven aan de nabestaanden. Om die reden stuurt u ook vaak na een begrafenis of crematie een nabestaande boeket.

Bloemen op een crematie

Bloemen meenemen naar een begrafenis of crematie is natuurlijk niet verplicht. Toch doen veel mensen dit, om hun medeleven te tonen aan de nabestaande. Ook kunnen de bloemen laten zien wat de nabestaande voor hen betekent heeft. Wanneer er op de rouwkaart een bepaalde bloem wordt aangegeven, is het gebruikelijk die bloem mee te nemen. Bij een begrafenis worden de bloemen vaak op het graf gelegd, maar bij een crematie is dit niet mogelijk. Bij een crematie gaan de bloemen uit het bloemstuk van de naaste familie mee op de kist. Andere bloemen kunnen door de nabestaande meegenomen worden, neergelegd worden bij een monument of plek dat belangrijk was voor de overledene of bij het graf van een naaste familielid. 

Nabestaande Boeketten

Er zijn veel manieren om nabestaande uw medeleven te tonen. Toch blijven bloemen het meest geschikt. De reden is dat bloemen troost bieden en een herinnering geven aan de overledene. Nabestaande hebben de keuze om de bloemen mee naar huis te nemen en zelfs te drogen. Zo is er altijd een blijvende herinnering. Een prachtig gebaar is om tijdens de verjaardag of sterfdag van de overledene een prachtige bos bloemen te sturen naar de nabestaande. Het hoeft geen groot boeket te zijn, het gaat om het gebaar dat troost geeft. Het idee dat u aan iemand denkt op een bepaalde dag is al speciaal voor de nabestaande. Het kan ook voorkomen dat u niet bij de uitvaart kan zijn. U zou dan een nabestaande boeket of rouwboeket kunnen sturen en laten bezorgen bij de familie thuis of rechtstreeks bij het uitvaartcentrum of crematorium. 

Bloemen etiquette bij een uitvaart

Bloemen worden verwerkt in het rouwboeket of gebruikt als aankleding bij de uitvaart. Rouwbloemen maken een afscheid persoonlijk. Maar dan is de vraag, welke bloemen neemt u mee? Het kan zijn dat de overleden persoon hierin zelf een bepaalde wens heeft uitgesproken, dan kunt u er voor kiezen op die wens in te gaan. Vaak is dit niet het geval en maakt u zelf de keuze. Het is belangrijk dat u dan kiest voor een bloem dat u doet herinneren aan de overledene. Bloemen geven over het algemeen medeleven en warmte tijdens een uitvaart. Wanneer u écht niet weet welke bloemen u kan meenemen, kies dan voor witte bloemen. Wit is een neutrale, vredige en rustige kleur. Witte rozen en witte lelies zijn vaak bloemen die terug komen op een begrafenis of crematie. 

Meest gekozen bloemen

Om u een beetje te helpen met de keuze voor rouwbloemen, hebben wij de meest gekozen bloemen voor u op een rijtje gezet. Dit zijn de bloemen die tegenwoordig het meeste voorkomen:

  • Lelies
  • Anjers
  • Natuur Boeket
  • Zonnebloemen
  • Orchideeën
  • Veldbloemen
  • Rode rozen
  • Witte rozen
  • Gerbera’s

Het is wel belangrijk dat u het rouwkaartje goed leest, want niet naar iedere begrafenis worden bloemen meegenomen. Dit kan te maken hebben met bepaalde religies van de overleden persoon. In het rouwkaartje wordt dan aangeven geen bloemen te wensen op de uitvaart.