Tips grafsteen onderhouden en schoonmaken

Tips grafsteen onderhouden en schoonmaken

Het graf is de laatste rustplek van uw geliefde. Belangrijk dat het graf er vredig en mooi bij ligt. U wilt natuurlijk de grafsteen zo netjes mogelijk onderhouden. De kans is groot dat u er niet dagelijks bent, toch zijn er genoeg manieren het netjes te houden. Omdat iedere grafsteen anders kan zijn is het belangrijk dat u weet welke producten u kan gebruiken. U wilt de steen natuurlijk niet beschadigen.

Onderhouden grafsteen

Het onderhouden van een grafsteen verschilt per materiaal. Zo zijn er speciale schoonmaakmiddelen en onderhoudsmiddelen voor grafstenen. Een grafsteen van gepolijst graniet kan het best met lauw water schoongemaakt worden. Gebruik hier een zacht sponsje of doekje bij. Bij ruw gehakt of bewerkt natuursteen kunt u groene zeep of niet bijtend schuurmiddel gebruiken. Gebruik niet te veel van die producten om beschadiging te voorkomen. In dit geval kunt u een schuurspons gebruiken, pas wel op voor de grafsteen letters of andere kwetsbaarheden op de steen. 

Wat vooral niet gebruiken

U wil natuurlijk niet dat de grafsteen beschadigd. Er wordt sterk afgeraden om Andy of schurende producten zoals Cif te gebruiken. Ook middelen om de auto te wassen worden sterk afgeraden. De steen gaat er wel van glimmen, maar kan het natuursteen aantasten. Hierdoor kunnen uiteindelijk vlekken of kringen ontstaan die u niet meer weg krijgt. Bij gladde materialen is het belangrijk eerst het zand van de steen te spoelen voor u er met een doek overheen gaat. 

Verschillende materialen

Een grafsteen kan uit verschillende materialen bestaan. Het is belangrijk dat u weet hoe u bepaalde materialen schoon kunt houden zonder de grafsteen te beschadigen.

Natuursteen

Te beginnen met natuursteen. Deze kunt u het beste schoonmaken met een zachte spons of doek en lauw water. Bij natuursteen moet u absoluut geen schuurspons gebruiken, dit beschadigt de steen. 

Glas

Bij glas is het belangrijk dat u voor het reinigen het glas eerst goed afspoelt met water. U kunt het best vloeibare groene zeep gebruiken dat u oplost in lauw water. Gebruik bij voorkeur een schone doek of zachte borstel. Na het schoonmaken kunt u het glas weer afspoelen met water.

RVS

RVS heeft bijna geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd kan er wel aanslag op het materiaal ontstaan. Vaak laat de vervuiling vanzelf los door het krimpen of uitzetten van het materiaal door weersinvloeden. Bij poetsen kunnen snel krassen op het materiaal komen. Dit gebeurt meestal wanneer er zand op het RVS ligt en als het ware de krassen er in poetst. Wilt u het toch schoonmaken? Spoel het dan eerst goed af met water en neem het voorzichtig af met een droge doek. Het is belangrijk dat u altijd met de slijprichting mee veegt. Strepen op het materiaal kunt u voorkomen door een microvezel doek te gebruiken.

Brons

Het advies is om het ontstane vuil meerdere malen per jaar met een vochtig doekje weg te vegen, zonder het gebruik van reinigingsmiddelen. Het is belangrijk om geen schurende doek of ander schuurmiddel te gebruiken. Dit kan namelijk de beschermende laag beschadigen. Eventueel kunt u speciale onderhoudswas kopen speciaal voor dit materiaal. Met een zachte pluisvrije doek kunt u de was een klein beetje gelijkmatig op het brons wrijven en na het drogen met een andere zachte doek nawrijven.

Heeft u een prachtig rouwboeket gekregen nadat u uw dierbare bent verloren? Zo blijft een rouwboeket lang mooi.