Uitvaart tijdens corona: hoe kunt u toch medeleven tonen?

Uitvaart tijdens corona: hoe kunt u toch medeleven tonen?

Een dierbare verliezen is altijd een pijnlijke gebeurtenis. Het is nog lastiger als u geen gepast afscheid kunt nemen. Zonder fysiek contact is het moeilijk om iemand sterkte te wensen. Misschien is het niet eens mogelijk om aanwezig te zijn bij een uitvaart. Wat kunt u wel én wat kunt u niet?

Hoe ziet een uitvaart eruit?

Een uitvaart tijdens de coronacrisis. Hoe ziet zoiets eruit? Mogelijk heeft u in gedachte al een beeld geschetst met allerlei maatregelen zoals 1,5 meter, spatschermen en mondkapjes. Gelukkig kan er veel nog wel. In de meeste gevallen blijft de zaal er normaal uitzien. Wat wel anders is, is dat er maar een beperkt aantal personen bij de uitvaart mogen zijn. Deze personen dienen een mondkapje te dragen als ze binnenkomen. En ze dienen 1,5 meter afstand te houden. De stoelen of banken staan niet uit elkaar, dit moet u dan ook zelf handhaven. Aangezien er veel meer zitruimte is, kan iedereen makkelijk afstand houden zonder dat er een alternatieve opstelling gemaakt hoeft te worden. Als u eenmaal zit, dan mag u het mondkapje afzetten. De uitvaart verloopt zoals u gewend bent. Het enige wat anders is, is dat er niet altijd na afloop horecafaciliteiten zijn. Als dit wel zo is, dan moet er afstand gehouden worden en dient u uw naam op te geven. Daarnaast mag u geen fysiek contact hebben met personen buiten uw eigen huishouden. Een knuffel of hand is dus niet toegestaan tijdens het condoleren. Dit kan erg lastig zijn. Soms kan een aanraking zo veel betekenen. Voor de nabestaanden betekent het al heel veel dat u er bent. Vooral in deze tijden. 

Wat als je niet bij de uitvaart kunt zijn?

Bij een uitvaart geldt de regel dat er een beperkt aantal personen aanwezig mogen zijn. Het kan zijn dat u hierdoor niet bij een uitvaart kunt zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat u (bang bent dat u) het coronavirus bij zich draagt. In dat geval is het verstandig om thuis te blijven en kunt u ook niet naar de uitvaart. Het is erg vervelend als u graag afscheid wilde nemen en medeleven wilde tonen en dat niet mogelijk is. Voor de nabestaanden is het erg fijn als u iets laat horen, vooral als u niet bij de begrafenis kon zijn. Zo kunt u toch uw medeleven tonen.

Wat kunt u wel doen?

Het is erg lastig als u iemand verliest, maar niet aanwezig kunt zijn bij de begrafenis of crematie. Voor uzelf, maar ook voor de nabestaanden is het fijn als u iets kunt doen. De nabestaanden kunt u natuurlijk opbellen of een kaartje sturen. Daarnaast kunt u ook een mooi nabestaanden boeket geven. Dit is een speciaal boeket dat met zorg is samengesteld voor nabestaanden. Dit boeket kunt u ook laten thuisbezorgen. Zo kunt u op een respectvolle en liefdevolle manier uw medeleven betuigen.

Vindt u het moeilijk om af te sluiten zonder uitvaart? Dan kunt u bijvoorbeeld een kaarsje branden of wat mooie woorden zeggen voor de overledene. Is er iets wat echt bij hem/haar paste? Bijvoorbeeld muziek, een hobby of iets anders? Dan kunt u hier mogelijk iets mee doen om het toch goed te kunnen afsluiten voor uzelf.