Rouw tijdens de feestdagen

  • Geplaatst op
  • Door Anne
Rouw tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn voor velen een tijd van vreugde, samenzijn en viering. Echter, voor degenen die rouwen, kunnen deze dagen een uitdaging vormen. Bekijk onze tips voor omgaan met rouw tijdens de feestdagen.

Rouw tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn voor velen een tijd van vreugde, samenzijn en viering. Echter, voor degenen die rouwen, kunnen deze dagen een uitdaging vormen. Het gemis van een geliefde kan tijdens de feestdagen extra voelbaar zijn. Rouwen tijdens de feestdagen kan gepaard gaan met een mix van emoties. Terwijl anderen vrolijkheid en feestelijkheid ervaren, kunnen rouwenden zich overweldigd voelen door verdriet en gemis. Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoelens normaal zijn en ruimte mogen innemen te midden van feestelijkheden. We geven u graag wat tips om om te gaan met rouw tijdens de feestdagen. 

Steun en samen zijn

Tijdens de feestdagen is het belangrijk om steun te vinden bij vrienden, familie en geliefden. Een van de meest essentiële tips is ervoor te zorgen dat u omringd bent door mensen bij wie u zich op uw gemak voelt. Kies voor mensen aan wie u geen verklaring verschuldigd bent, die bekend zijn met uw situatie en begrip tonen als u niet in de stemming bent. Het zou mooi zijn als dezelfde mensen u ook weten op te beuren wanneer dat nodig is.

Houd tradities in stand

December is een maand van bezinning, terugblikken op het afgelopen jaar en samenzijn. Maak ruimte voor de mooie herinneringen die u heeft aan een overleden dierbare. Houd vaste rituelen of tradities die u samen had, in stand, juist na een overlijden. Dit kan steun en houvast geven. Het geeft ruimte aan het verdriet. Haal bijvoorbeeld samen met familie en vrienden herinneringen op, maak het favoriete eten van de overledene klaar, bezoek het graf of doe gezamenlijk iets waar de overledene van hield.

Voel geen verplichting om te feesten

Voel u niet gedwongen om deel te nemen aan festiviteiten. Te midden van de prachtige plannen van anderen en wellicht talloze uitnodigingen die u hebt ontvangen, is het begrijpelijk dat u misschien niet in de feeststemming bent. Het is helemaal acceptabel om niet instemmend te reageren. Als u er de voorkeur aan geeft om liever thuis te blijven, is dat volkomen acceptabel. Belangrijk is dat u niets forceert of u anders voordoet dan u zich voelt. 

Voel u niet bezwaard om te feesten

Tegelijkertijd geldt natuurlijk ook dat u zich niet belast moet voelen als u toch besluit om te feesten. U hoeft u evenmin schuldig te voelen ten opzichte van degene die er niet meer is als u ervoor kiest om uit te gaan. Het is begrijpelijk dat u zich misschien bezwaard voelt bij een avondje uit, omdat hij of zij er niet bij kan zijn. Het idee dat plezier hebben 'raar' zou zijn, is echter ongegrond. Het is absoluut niet vreemd en de persoon in kwestie zou waarschijnlijk niets anders hebben gewild.

Zet uw gevoelens op papier

De feestdagen kunnen leiden tot een stortvloed aan emoties. Van verdriet en woede tot verwarring en eenzaamheid. Het kan helpen om een brief te schrijven aan degene die er niet meer is. Zet al uw emoties op papier. Vertel wat u dwarszit; laat uw emoties spreken.

Neem contact op

Heeft u vragen of speciale wensen voor een rouwboeket? Neem gerust contact met ons op, we staan klaar om u te helpen. Heeft u de behoefte aan meer houvast voor het omgaan met rouw? Wellicht kunt u kracht halen uit onze tips voor het omgaan met rouwverwerking