7 tips voor duurzame rouwboeketten

  • Geplaatst op
  • Door Mayra
7 tips voor duurzame rouwboeketten

Bloemen staan in tijden van rouw voor steun, troost en medeleven naar nabestaanden. Ze zijn een eerbetoon en een teken van liefde en respect aan de overledene. In deze zware en lastige periode vinden we gelukkig veel steun in de bloemen. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een duurzame uitvaart en daarom delen wij graag 7 tips voor duurzame rouwboeketten. Zo kunt u een duurzaam rouwboeket geven of ervoor zorgen dat uw wensen voor het ontvangen van een rouwboeket zo duurzaam mogelijk zijn.

Kies een rouwboeket in plaats van een rouwstuk 

Als u op zoek bent naar een meer milieuvriendelijke optie voor een bloemstuk als steunbetuiging bij een uitvaart, een graf of als eerbetoon aan een overledene, is het wellicht een goed idee om te kiezen voor een rouwboeket in plaats van een rouwstuk. Bij een rouwstuk wordt vaak gebruikgemaakt van steekschuim of plastic om de stukken in de gewenste vorm te krijgen. Rouwboeketten daarentegen worden, net als traditionele boeketten bij de bloemist, enkel aan elkaar gebonden tot een boeket, waarbij aanzienlijk minder grondstoffen worden gebruikt. Bij het binden van een boeket kunt u ook nog eens letten op het gebruik van gerecycled of milieuvriendelijk touw, voor een zo duurzaam mogelijk rouwboeket.

Seizoensbloemen in een rouwstuk 

De bloemenindustrie veroorzaakt helaas veel vervuiling. Kassen waarin de bloemen groeien moeten vaak verwarmd worden, wat resulteert in aanzienlijke CO2-uitstoot. Daarnaast dragen ook vliegtuigen die bloemen naar Nederland transporteren bij aan deze milieubelasting. U kunt deze impact verminderen door te kiezen voor een bloemstuk met seizoensbloemen. Bij deze bloemen worden weinig tot geen giftige stoffen gebruikt, waardoor u kunt kiezen voor seizoensgebonden biologische bloemen.

Als u een tuin vol prachtige bloemen heeft, kunt u overwegen om een rouwboeket te maken met bloemen uit uw eigen tuin. Dit is nog milieuvriendelijker.

Bloemen zonder verpakking

Voor het verpakken van een bloemstuk wordt veel gebruikgemaakt van plastic, linten of andere decoratieve materialen om het boeket verder aan te kleden. Echter heeft een rouwboeket niet zoveel extra’s nodig om de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Deze accessoires veroorzaken vaak veel afval, terwijl het juist de bloemen zijn die centraal zouden moeten staan. Daarom de voorkeur om een boeket zonder plastic te geven.

Plantbare bloemen in een rouwboeket

Indien u op zoek bent naar bloemen met een blijvende herinnering, kunt u overwegen om te kiezen voor bloemen die na de uitvaart geplant kunnen worden, zoals zaailingen of bloembollen. Op deze manier worden de nabestaanden op een bijzondere manier herinnerd aan de overledene.

Droogbloemen voor een uitvaart

Een treffende keuze voor het bieden van een blijvende herinnering aan nabestaanden is het overwegen van droogbloemen in plaats van verse bloemen. Een boeket van droogbloemen kan, in gelijke mate als een boeket van verse bloemen, een diepgaand gevoel van troost en steun bieden aan nabestaanden, tijdens de uitvaart maar ook daarna. 

Heeft u een boeket ontvangen na het verlies van een dierbare met droogbare bloemen die u graag zou willen bewaren? Verwijder overtollig blad en droog het boeket of de bloem op een droge en warme plek. Zorg ervoor dat de bloemen voldoende ruimte hebben, dus hang ze in kleine bosjes ondersteboven naast elkaar. Zo kunnen ze gelijkmatig drogen en blijven ze goed bewaard.

Rouwboeket recyclen

Mocht een rouwboeket uitgebloeid zijn, zorg er dan voor dat u de bloemen deponeert in de daarvoor bestemde GFT-vuilnisbak of een eigen composthoop. Zo kan het uitgebloeide boeket op de juiste manier verwerkt worden. 

Maak gebruik van gerecycled papier

Een traditionele manier om steun te betuigen aan de nabestaanden is door middel van een rouwlint. Het productieproces van een rouwlint is erg intensief, wat de keuze voor een kaart van gerecycled papier of papier met een keurmerk duurzamer maakt. U kunt natuurlijk wel kiezen voor een tekst op de kaart die vergelijkbaar is met die op een rouwlint. Zo kunt u de overledene op een duurzame maar respectvolle manier eren. 

Milieuvriendelijk rouwboeket

In een tijd van rouw zijn bloemen niet alleen symbolen van troost en medeleven, maar kunnen ze ook een weerspiegeling zijn van onze inzet voor duurzaamheid en zorg voor onze planeet. Door bewuste keuzes te maken bij het selecteren van rouwboeketten kunnen we niet alleen troost bieden aan degenen die rouwen, maar ook bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties. Bent u nog op zoek naar een passend rouwstuk? Wij helpen u graag bij het maken van de juiste en bewuste keuze.